Het doel van de testosteronbehandeling is het herstel van de normale functies van het lichaam die afhankelijk zijn van testosteron en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Het testosterontekort kan worden behandeld door testosteron toe te dienen. Dit kan in verschillende vormen, bijvoorbeeld met testosterongel, injecties of capsules. Soms is een combinatie van verschillende behandelingen nodig om het optimale resultaat te bereiken. 

Het doel van behandeling met testosteron is om er voor te zorgen dat er bij de man net zoveel testosteron is, als hij zelf gemaakt zou hebben op jong volwassen leeftijd. Vaak is de behandeling levenslang.

Testosteronbehandeling 

In de Verenigde Staten zijn 7 studies opgezet om te kijken of testosteron behandeling door middel van gel effectief is. 

De 790 deelnemers hadden een lage testosteronconcentratie én klinische symptomen. Zij konden deelnemen aan meerdere studies binnen de testosteron studies en werden verdeelt tussen twee groepen: behandeling met testosterongel of met placebogel gedurende 1 jaar. Er werd gekeken in hoeverre de symptomen afnamen.

Seksuele symptomen
In de testosteron studie naar seksuele functie werd een significante toename in seksuele activiteit, seksueel verlangen en erectiele functie (het kunnen krijgen van erecties) aangetoond bij de patiënten die met testosteron behandeld waren. In studies in Europa en de Verenigde Staten onder 715 mannen werd al na 16 weken testosterontherapie een verbetering in libido aangetoond.

Bijkomende positieve effecten
Wanneer bij een man die testosteronbehandeling krijgt de testosteronconcentratie normaliseert en weer binnen de referentiewaarden valt, is het risico op grote cardiovasculaire (hart & vaatziekten) gebeurtenissen afgenomen.

Testosteron behandeling, risico’s en contra-indicaties

De testosteronbehandeling door middel van gel of injecties levert in principe geen risico op voor het (nieuw) ontstaan van prostaatkanker en milde plasklachten worden niet verergert. Het wordt niet toegepast bij: mannen die al prostaatkanker hebben, mannen met ernstige plasklachten en mannen die nog een kinderwens hebben. Ook ontraden we de behandeling bij mannen met ernstige hartklachten. Het gebruik van testosteronsuppletie leidt in het begin soms tot wat haarverlies en jeugdpuistjes in het gezicht. Regelmatige bloedcontroles zijn nodig om de testosteronspiegel te meten, de dikte van het bloed en de PSA (indicator voor prostaatproblemen)

Voor meer achtergrondinformatie: 

https://www.ntvg.nl/artikelen/testosterontherapie-indicaties-en-risicos