Minder energie door testosterontekort

Bij het praten over een verminderde energie en futloosheid denken veel mensen niet direct aan een testosterontekort. Echter, dit hormoon speelt een cruciale rol in het energieniveau van zowel mannen als vrouwen. Een tekort hieraan kan resulteren in een energieverlies.

Testosteron speelt ook een sleutelrol in de regulatie van glucoseniveaus, het metabolisme van vetten en de opbouw van spiermassa.

  1. Regulatie van glucoseniveaus: Testosteron helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door de gevoeligheid van insuline te beïnvloeden en de opname van glucose door spiercellen te ondersteunen. Dit zorgt dat ons lichaam de juiste hoeveelheid energie krijgt uit je voeding.
  2. Vetmetabolisme: Testosteron bevordert de lipolyse, het proces waarbij vetten worden afgebroken tot glycerol en vrije vetzuren die vervolgens door het lichaam als energiebron worden gebruikt. Dit betekent dat een hoger testosteronniveau leidt tot een betere vetverbranding en gewichtsverlies. Bovendien helpt het hormoon bij het verminderen van de opslag van overtollig lichaamsvet.
  3. Spieropbouw en behoud: Testosteron speelt een cruciale rol in de opbouw en het behoud van spiermassa. Het stimuleert de eiwitsynthese in het lichaam wat leidt tot de groei van nieuwe spierweefsels. Sterkere spieren dragen bij aan een verhoogd metabolisme waardoor het lichaam efficiënter energie produceert en verbruikt.