Buikvet, hoe komt het? En hoe kom je ervan af.

Ouder, wijzer en een buikje rijker? Hormonale invloed op buikvet.

Naarmate mannen ouder worden, verandert hun hormoonbalans. Dit heeft gevolgen voor de verdeling van vet over het lichaam. De toename van buikvet bij mannen van 45 jaar en ouder kan grotendeels worden toegeschreven aan veranderingen in de hormoonhuishouding. Een belangrijke hormonale verandering bij het ouder worden is de afname van testosteron. Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon dat een belangrijke rol speelt bij de regulatie van de vetverdeling in het lichaam en het behoud van spiermassa.

Naarmate mannen ouder worden, neemt hun metabolisme geleidelijk af. Dit is voornamelijk te wijten aan hormonale veranderingen en een afname van de spiermassa. Testosteron, het voornaamste mannelijke geslachtshormoon, speelt een cruciale rol in het bepalen van de snelheid waarmee je lichaam calorieën verbrandt.

Rol van insuline bij buikvet

Naarmate mannen ouder worden, neemt het risico op het ontwikkelen van overtollig buikvet toe. Dit ongewenste vet rond de taille wordt vaak geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en andere ernstige gezondheidsproblemen. Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de toename van buikvet bij mannen vanaf 45 jaar is de rol die insuline speelt in het lichaam.

Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt aangemaakt en helpt om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Het stelt de cellen in staat om glucose (suiker) op te nemen uit de bloedbaan en deze om te zetten in energie. Wanneer het lichaam niet efficiënt reageert op insuline, kan dit leiden tot insulineresistentie wat een belangrijke factor is bij de toename van buikvet.

Insulineresistentie ontstaat wanneer de cellen in het lichaam minder gevoelig worden voor insuline en daardoor minder goed in staat zijn om glucose op te nemen. Dit zorgt dat de alvleesklier meer insuline moet aanmaken om de bloedsuikerspiegel op een normaal niveau te houden. Helaas kan een verhoogde insulineproductie leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buikstreek, aangezien insuline ook de opslag van vet stimuleert.