Image by Unsplash by Jonas Morgner - - view of pool, blue skies and sea

Zomerzon en Vitamine D: Waarom je juist nu moet investeren in je gezondheid

De zomer is het seizoen waarin we de zon weer omarmen. Naast het ontspannen op een terras of het genieten van een dag op het strand, biedt zonlicht ons iets waardevols: vitamine D. In een land als Nederland, waar de zon zich vaak schuil houdt, is het cruciaal om juist in de zonnige maanden je vitamine D-voorraad op peil te brengen.

Wat is vitamine D en waarom is het belangrijk?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die betrokken is bij talloze processen in het lichaam, zoals:

  • De opname van calcium en fosfaat voor sterke botten en tanden¹

  • Ondersteuning van het immuunsysteem²

  • Spierfunctie en mentale balans³

Zonder voldoende vitamine D kun je je futloos, prikkelbaar en zelfs neerslachtig voelen. Bij langdurige tekorten neemt ook het risico op osteoporose en infecties toe⁴.

Waar halen we vitamine D vandaan?

Je lichaam maakt zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht (UVB-straling). Daarnaast haal je het uit voeding zoals:

  • Vette vis (zalm, haring, makreel)⁵

  • Verrijkte margarine en bakproducten

  • Eieren en vlees

  • Supplementen

Toch blijkt dat veel Nederlanders, zelfs in de zomer, onvoldoende vitamine D binnenkrijgen, bijvoorbeeld door gebruik van zonnebrandcrème, werken binnenshuis of een donkere huidskleur⁶.

Symptomen van een vitamine D-tekort

Een tekort aan vitamine D kan zich op verschillende manieren uiten. Veel mensen ervaren vermoeidheid en een gebrek aan energie, zelfs na voldoende slaap. Ook spier- en gewrichtspijn komt regelmatig voor bij lage vitamine D-waarden. Daarnaast zien we een verminderde weerstand, waardoor je vatbaarder bent voor infecties. Tot slot kunnen stemmingswisselingen en somberheid optreden, wat mede te maken heeft met de invloed van vitamine D op de hersenfunctie en het hormonale evenwicht⁷.

Hoeveel heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D verschilt per groep. Voor volwassenen tot 70 jaar is dit 10 microgram per dag. Ouderen, mensen met een donkere huid, zwangere vrouwen en mensen die weinig buiten komen, wordt aangeraden om dagelijks 20 microgram in te nemen⁹. Wil je weten of jouw vitamine D-niveau in balans is? Een eenvoudige bloedtest geeft snel duidelijkheid.

Hoe IKARIA Clinics jou helpt

Bij IKARIA Clinics kijken we verder dan alleen het symptoom. We starten met een analyse van je bloedwaarden, hormoonprofiel, leefstijl en mentale gesteldheid. Op basis hiervan stellen we een persoonlijk behandelplan op met o.a. hormoonoptimalisatie en/of voeding- en leefstijladvies op maat. Zo ondersteunen we jouw lichaam om weer in balans te komen en op natuurlijke wijze te herstellen.

Begin vandaag nog

Je gezondheid is je grootste bezit. Wil jij erin investeren? Maak een afspraak bij IKARIA Clinics en ontdek hoe je je energie en vitaliteit kunt verbeteren.

Bronnen

  1. Voedingscentrum. "Vitamine D." www.voedingscentrum.nl

  2. Gezondheidsraad. "Aanbevelingen vitamine D-suppletie." www.gezondheidsraad.nl

  3. RIVM. "Vitamine D in Nederland." www.rivm.nl

  4. Harvard Health Publishing. “The truth about vitamin D.” www.health.harvard.edu

  5. Stichting tegen Kanker. “Voeding en zonlicht.” www.kanker.be

  6. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. “Vitamine D-tekort bij verschillende bevolkingsgroepen.” www.ntvg.nl

  7. Thuisarts.nl. “Klachten bij een tekort aan vitamine D.” www.thuisarts.nl

  8. WHO. “Micronutrient deficiencies: Vitamin D.” www.who.int

  9. Gezondheidsraad (2012). “Nieuwe richtlijnen voor vitamine D.”

Dit artikel is geschreven met behulp van AI.